14 Ocak 2015 Çarşamba

Ahmet Vefik Paşa

Geçtiğimiz hafta sonu mükemmel bir tiyatro izledim. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği: Paşa Paşa Tiyatro Yahut Ahmet Vefik Paşa.

Hem de izlenebilecek en güzel yerde: Bursa Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nda..

Ahmet Vefik Paşa hakkında kulaktan dolma bilgilerim vardı. Türk aydınları ve onların yaptıkları bizlere okullarda, yazılı basında öğretilmediği için bu önemli isimlerle ilgili haberler hayatta hasbelkader karşımıza çıkarsa ancak o zaman tanıyabiliyoruz. Bizim de daha araştırmacı olmamız gerekiyor elbette. Suçun bir kısmı da bizde..

Gelelim Ahmet Vefik Paşa’ya; hikayesi hüzünlü bir sonla bitiyor baştan söyleyeyim. Çünkü ne yapsa devlete yaranamıyor. Her dönemde yaşamış aydınlarımız gibi kısıtlanıp, görevden alınıyor.

Ahmet Vefik Paşa Paris’te görmüş öğrenimini. 16 dil biliyor. İyi yetişmiş, bilgili, kültürlü bir kişi olduğu için çeşitli görevler verilmiş kendisine. Tahran elçiliği sırasında elçilik binalarına bayrak asma geleneğini ilk getirmiş kişidir. Elçilik, eğitim bakanı, sadrazamlık, Meclis Başkanlığı, çevirmenlik yaptığı işlerden sadece bazılarıdır. Son görevi Bursa Valiliği’dir. 3 sene yapmıştır bu görevi. Tiyatroya olan merakı nedeniyle şehre tiyatro kurdurmuştur. Bu tiyatro İstanbul dışında Anadolu’da kurulan ilk tiyatrodur. Hayranı olduğu Moliere’in eserlerini çevirerek oyun haline getirip sahnelenmesini sağlamıştır. Bursa mimarisini Paris mimarisinden etkilenerek düzenlemiştir.

Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Tahtakuşlar Köyü’nde ülkemizin ilk özel etnoğrafya müzesi yer almaktadır. Bu müzeye girdiğinizde sağda bir portre sizi karşılar. Bu kişi kim mi diyeceksiniz? Ahmet Vefik Paşa’nın resmidir. Ahmet Vefik Paşa Bursa Valisi olduğu sırada verdiği iskan emriyle Tahtakuşlar Köyü’nü kurdurmuştur. Bu nedenle Tahtakuşlar Köyü’nde her zaman adı anılmaktadır.

Ahmet Vefik Paşa’nın düzen, adalet, ilericilik hareketlerini içine sindiremeyen bir kısım bürokrat onun görevden alınması için ellerinden geleni yapmışlardır ve başarılı da olmuşlardır.

Ahmet Vefik Paşa, görevden alınınca kendini edebiyata vermiş. İstanbul’un en zengin kütüphanesi olarak tanınan bir kütüphanesi varmış. Bu kütüphane ölümünden sonra satılmış ve dağıtılmış maalesef.. Her dönem olduğu gibi bir aydınımızın daha değerini bilememişiz.


Bursa’nın merkezi Heykel’de ismi verilen Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nun önünden her gün binlerce insan geçiyor. Merak ediyorum kaç kişi onu ve onun yapmak istediklerini biliyor acaba?