24 Ağustos 2010 Salı

KAHVE SAATLERi

Kahve deyince, kesinlikle Turk Kahvesi olmali..

Benim icin tasidigi anlam ve hayatimdaki yeri; sicak, kopuklu, uyarici bir icecek olmaktan cok ote anlamlar tasiyor.

Turk kahvesi guzel bir sohbeti paylasmaktir. Cok ozlediginiz biriyle konusmaya baslamadan once, ‘dur bi kahve yapalim, oyle anlatirim’ cumlesi gelir, sohbetin olmazsa olmazidir. Bir iletisim araci olur o an, bir kopru islevi gorur..

Ailemi ozledigimde aklima kahve saatlerimiz gelir, ‘su an iciyorlar midir acaba’ cumlesi gecer aklimdan..Kahve bir paylasimdir aramizda. Sevgimizi, huzurumuzu yasama saatlerimiz olur biraraya gelince..

Guzel bir kitap okurken bir yandan kahve icmeye bayilirim. Kitabin lezzetine lezzet katan bir baharat gibidir o an kahve benim icin.

Soguk kis geceleri sinemadan cikista, disarida bir kahveciye gidip filmi kritik etmek ayri bir zevktir. O gecenin kritigine kahve inanilmaz derecede eslik eder, guzel bir yemegin ardindan yenen bir tatli misali..

Yemek demisken, is yerindeysem eger, ogle yemeginden sonra, kahvem eslik eder calismalarima. Gunun yorgunlugunu, gerginligini hafifletmekte birebir bir ilac gibi..

En iyi arkadaslarimdan biridir kuskusuz o.. Hayatimdaki yeri doldurulamaz dostlardan biri. Ustelik ne zaman istersem o zaman yanimda yerini alacak , luks bir arkadaslik..

Zaman zaman can sikintisindan kapatilan fallar, hayal ettiklerimize inanmamizi saglar. Bir gun gerceklesecegine inanarak daha cok umit eder ve hayal kurariz..

“Bir fincan kahvenin kirk yil hatiri vardir” sozu bosuna soylenmemis, kahve insanlar arasinda yillarca surecek ve vefa yaratacak bir iliskinin tohumlarini atabilir. Kahve ikram etmek ve biriyle kahve icmek onemlidir. Bu yuzden kiz istemelerde kahve icilir hep.

Orjinal, farkli kahve sunumlari ve fincan bicimleri hep ilgimi cekmistir. Henuz bir kolleksiyon yapmaya baslamadim fakat kahve fincanlarini fotograflamaya basladim. Gunun birinde belki de bir fotograf kolleksiyonuna donusebilir, kimbilir…

Turk kahvesinin pek cok faydasi varmis, bunlari da eklemek istiyorum:
* Kahve, kolesterolu dusuruyor.
* Kahve, seker hastaliginin erken uyari sinyali olarak kabul ediliyor.
* Kahve, agri kesicilerin etkisini %40 oraninda arttiriyor.
* Kahve, gogus kanseri riskini azaltiyor.
* Kahve, nefesi aciyor.
* Kahve, siroz hastaligi riskini yari yariya dusuruyor.
* Kahve, giriskenligi arttiriyor.
* Kahve, parkinson hastaligindan korur.
* Kahve, pankreas kanserini azaltiyor.
* Kahve, bagirsaklari duzenliyor.
* Kahve, depresyona karsi etkili.
* Gunde 3 fincan kahve, astim tehlikesini azaltiyor.

Kahvenin ve tum getirdiklerinin hayatimdan eksilmemesini diliyorum..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder